söndag 11 november 2012

Hamburgerbröd

Som vanligt var dagens vånda att komma på vad vi skulle ha för mat idag. Hittade ett paket med nötfärs i frysen och tänkte att det skulle bli bra till hemmagjorda hamburgare. För att det skulle bli riktigt hemmagjort så bakade jag även bröden. Hittade ett recept med dinkel och havregryn som jag provade. Resultatet blev ett gott, mättande bröd. Men hur kommer det sig att de köpta alltid är så luftiga?


Hamburgerbröd med havregryn och dinkel
12-14 st

50 g jäst
5 dl ljummen mjölk
2 tsk salt
några msk olja eller margarin
2 dl havregryn
ca 1 l siktat dinkelmjöl

ägg
sesamfrön, skalade

Smula jästen i en bunke. Ljumma mjölken i en kastrull. Häll över jästen, rör så att den löser sig. Häll i salt, olja och havregryn. Tillsätt dinkelmjölet, lite i taget, tills degen är smidig och inte kladdar. Låt jäsa ca en timme. Knåda degen och forma 12-14 platta tekakor, ca ½ cm tjocka. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa 30 minuter. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen (225 grader)  ca 7-8 min. De ska inte få för mycket färg. De blir även goda utan några frön alls!
Pernie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar